Anders leren omgaan met piekerenPsychotherapeutisch programma naar het boek 'Loslaten. Ik pieker als ik niet tegenwoordig ben.' van Roland Rogiers, e.a. Dit programma werd uitgewerkt in de polikliniek psychiatrie van het UZGent.

Piekeren is een manier waarop veel mensen een probleem proberen op te lossen. Alleen, piekeren blijkt niet de juiste methode te zijn. Personen die de neiging hebben tot piekeren blijken op langere termijn kwetsbaarder te zijn voor het ontwikkelen van diverse psychische en lichamelijke klachten.

In ons psychotherapeutisch programma worden verschillende technieken aangereikt om het piekeren te leren doorbreken en om de negatieve gedachtespiraal weer onder controle te leren krijgen. Er wordt informatie gegeven vanuit het wetenschappelijk onderzoek. Je krijgt informatie over wat er zich tijdens het piekeren allemaal in je brein afspeelt. Maar we leren je ook aandachtstraining (gebaseerd op mindfulnesstraining), anders leren doen en anders leren denken. We bekijken ook wat de gelukspsychologie jou kan bijbrengen over je piekeren.

Praktische organisatie

! Wanneer de groepsbijeenkomsten weer coronaveilig kunnen georganiseerd worden zal er een reeks starten in oktober en in april.

Begeleiding: Denise Hermans (klinisch psychologe en gedragstherapeute).

Het programma bestaat uit 7 wekelijkse groepsbijeenkomsten van 100 minuten met na een maand een follow-up sessie. Het aantal deelnemers is beperkt tot 10. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze bereid zijn om vooraf en nadien enkele korte vragenlijsten in te vullen. U schrijft in voor alle 8 bijeenkomsten en u bent bereid om tussendoor opdrachten uit te voeren.

Voordat u kan deelnemen aan ons programma moet eerst een individuele afspraak worden gemaakt voor een oriëntatiegesprek met de begeleidster. Dan wordt samen met u onderzocht of deze groepsaanpak voor u geschikt is. Indien dit niet het geval is wordt gezocht naar een meer geschikte aanpak.

Kostprijs:
  • Oriëntatiegesprek: 35 euro
  • Voor de reeks van 8 groepsbijeenkomsten: 200 euro + 25,99 euro voor het cursusboek (bestellen in boekhandel)